آشنایی با ابزار, بلاگ

بتن کن چیست و چه کاربردی دارد؟

بتن کن چیست

دریل بتن کن چیست؟ اگر به دنبال ابزاری می گردید که به کمک آن بتوانید مصالح ساختمانی را دریل کنید، بهتر است از بتن کن استفاده کنید. این دستگاه می‌تواند با ایجاد حرکت چکشی امکان کار با مواد سخت را برای شما فراهم ‌کند. از کاربردهای بتن کن می‌توان به سوراخ کردن بتن، چوب و فلزات و همچنین انجام پروژه‌های تخریبی سبک اشاره کرد. با ما همراه باشید تا نحوه عملکرد این دستگاه را بهتر بشناسید و با فاکتورهای مختلفی که لازم است هنگام خرید بتن کن مدنظر قرار دهید، بیشتر آشنا شوید.

شما می توانید بهترین و باکیفیت ترین دستگاه های بتن کن موجود در بازار و نیز سایر ابزارآلات موردنیاز خود را از سایت آچاریست به صورت آنلاین خریداری کنید.

دریل بتن کن چگونه کار می کند؟

بتن کن ماکیتا

بتن کن با ایجاد نیروی چکشی کار می‌کند. دستگاه های بتن کن برای ایجاد حرکت چکشی از مکانیزم بادامکی استفاده می‌کنند. این مکانیزم را می‌توان به دلخواه فعال و غیرفعال کرد که این ویژگی سبب می‌شود دستگاه بتواند در سه حالت زیر کار کند:

  1. حالت دورانی: در این حالت مکانیزم چکشی غیرفعال شده و می‌توان از دستگاه به عنوان یک دریل معمولی استفاده کرد.
  2. حالت چکشی همراه با دوران: در این حالت هم حرکت دورانی و هم مکانیزم چکشی دریل فعال است. این حالت همان حالتی است که دستگاه از ابتدا برای آن طراحی شده است و امکان ایجاد سوراخهای بزرگی را در مواد مختلف برای کاربر فراهم می‌کند.
  3. حالت چکشی: در این حالت مکانیزم چکشی فعال است و حرکت دورانی غیرفعال می‌شود. در این حالت می‌توان با سوار کردن قلم های مختلف روی دستگاه، از آن برای کارهای تخریبی سبک استفاده کرد.

لازم به ذکر است بیشتر بتن کن ها تنها می‌توانند در دو حالت قبلی کار کنند و حالت چکشی –بدون دوران- بیشتر در بتن کن های قوی دیده می‌شود.

راهنمای خرید بتن کن

حالا که با نحوه کار این دستگاه آشنا شدید، وقت آن رسیده است که برخی مشخصات فنی مهمی‌ که لازم است هنگام خرید بتن کن به آنها توجه کنید را بررسی کنیم. برخی از این مشخصات عبارتند از:

  • حالت کاری دستگاه

همانطورکه پیش از این اشاره شد، دستگاه های بتن کن ممکن است در سه حالت ( در بیشتر مواقع دو حالت دورانی یا دورانی و چکشی) کار کنند. هر یک از این حالتها کاربرد مخصوص خود را دارند. از آنجایی که همه مدل ها نمی‌توانند با هر سه حالت قبلی کار کنند، بهتر است قبل از خرید حتما مشخص کنید به چه حالتهایی نیاز دارید. اگر معمولا کار تخریب انجام نمی دهید، نیازی به حالت چکشی ندارید و دو حالت اصلی دستگاه برایتان کافی است. در غیر اینصورت شاید بهتر باشد یک بتن‌کن خریداری کنید.

  • توان

مشابه سایر وسایل برقی، بتن کن ها نیز توان مشخصی دارند که ممکن است با واحد وات یا با واحد آمپر(سنجیده شدن با واحد آمپر فقط در مواردی است که دستگاه مورد نظر از نوع شارژی باشد) سنجیده شود؛ بالاتر بودن توان نشان‌دهنده قدرت بالاتر دستگاه می‌باشد.

  • انرژی ضربه

کاربرد دریل بتن کن

یکی از مهمترین خصوصیاتی که باید در هنگام خرید بتن کن مد نظر قرار دهید، انرژی ضربه است که با واحد ژول سنجیده می‌شود. به زبان ساده انرژی ضربه نشان دهنده انرژی است که در هر بار ضربه دستگاه آزاد می‌شود؛ به عبارت دیگر هرچه انرژی ضربه بیشتر باشد، ضربه ایجاد شده توسط بتن کن شدیدتر است. پس هرچه میزان انرژی ضربه دستگاه بیشتر باشد، کارایی آن افزایش می‌یابد.

یک بتن کن با 3 ژول انرژی ضربه، می‌تواند بسیاری از کارهای کوچک را انجام دهد، با این حال این مدل ها برای استفاده مداوم مناسب نیستند. برای کارهای سنگین‌تر (مثلا کاربرد حرفه‌ای یا انجام کارهای تخریبی) بهتر است یک بتن کن با انرژی ضربه 5 ژول یا بیشتر تهیه کنید.

در صورتی که می خواهید اطلاعات بیشتر و دقیق تری در این باره بدست آوردید، می توانید مقاله راهنمای خرید بتن کن را مطالعه کنید.

نکات فنی جهت خرید بتن کن

  • منبع انرژی

بتن کن ها ممکن است با جریان برق یا باتری کار کنند. مدل هایی که با باتری کار می‌کنند قابل حمل هستند و می‌توانند در هر جایی مورد استفاده قرار بگیرند، در حالی که دستگاه هایی که با برق کار می‌کنند، حجیم تر هستند و هنگام کار با آنها باید یا نزدیک پریز باشید یا از رابط استفاده کنید. بتن کن های برقی نسبت به نوع شارژی محدودیتهای بیشتری (به علت نیاز به پریز برق) دارند ولی نسبت به آنها از قدرت بیشتری برخوردارند و به همین دلیل برای کار با بتن و مواد سخت مناسبتر هستند.

  • باتری

اگر به دنبال خرید یک بتن کن شارژی هستید، باید بین باتری های مختلف یکی را انتخاب کنید. ولتاژ، آمپر ساعت و نوع باتری از مشخصات مهمی‌ هستند که لازم است هنگام خرید به آنها توجه کنید.

باتری بتن کن شارژی بوش

  • ولتاژ

هرچه ولتاژ باتری بالاتر باشد، ظرفیت باتری و قدرت دستگاه بیشتر است و مدت زمان بیشتری را می‌تواند با حداکثر سرعت کار کند. حداکثر ولتاژ باتری های موجود در بازار 36 ولت است.

  • آمپر ساعت

مشخصه مهم دیگری که در کنار ولتاژ باید به آن توجه کنید، آمپر ساعت است که معیاری برای سنجش عمر باتری می‌باشد و هرچه مقدار آن بیشتر باشد، عمر باتری بیشتر بوده و شارژ آن دیرتر تخلیه می‌شود. در مجموع بهتر است دنبال یک باتری 18 ولت با 4 آمپر ساعت بگردید.

  • نوع باتری

باتری ها از سه نوع ماده ساخته می‌شوند که شامل باتری های نیکل-کادمیوم، لیتیوم-یون و نیکل-فلز هیبرید هستند. باتری های نیکل-کادمیوم وزن زیادی دارند، مدت زمان شارژ شدنشان طولانی است، اثر حافظه1 دارند، تکنولوژیشان قدیمی‌ است و به همین دلایل کم کم به طور کامل با باتری های لیتیوم یونی جایگرین می‌شوند.

باتری های لیتیوم یونی سبک هستند، از سرعت شارژ بالایی برخوردارند و اثر حافظه ندارند. قیمت این مدلها بالا است ولی با توجه به مزایای زیادی که دارند، امروزه برای ساخت بیشتر ابزار شارژی از آنها استفاده می‌شود. باتری های هیبرید وزن زیادی دارند و تقریبا اثر حافظه ندارند با این حال به دلیل معایبی که دارند، استفاده از آنها چندان رایج نمی‌باشد. (منظور از اثر حافظه تاثیری است که مرور زمان روی کیفیت باتری می گذارد.)

  • سه نظام

بیشتر بتن کن ها به سه ‌نظامهای اتوماتیک مجهز هستند که به نام SDS PLUS و SDS MAX شناخته می‌شوند. این سه ‌نظام ها امکان تعویض سریع مته را – بدون نیاز به استفاده از آچار یا پیچ گوشتی برای کاربر فراهم می‌کنند؛ با استفاده از این سه ‌نظام ها تنها کافی است ساق مته را کمی‌ گریس بزنید و آن را در دستگاه جا بزنید. بیشتر بتن کن ها به سه ‌نظامهای SDS PLUS مجهز هستند.

سه نظام بتن کن

مته‌های مناسب برای این سه ‌نظام ها به راحتی گیر می‌‌آیند ولی حداکثر قطر سوراخ این مته‌ها از 32 میلیمتر بیشتر نمی‌شود. سه نظام های SDS Max پیشرفته‌تر هستند و بیشتر در دستگاه های حرفه‌ای که به توان بیشتری نیاز دارند دیده می‌شوند. مته‌های SDS Max کمیابتر از مته‌های SDS PLUS هستند و به همین دلیل کمی‌ گران ترند ولی قطر سوراخ آنها تا 52 میلیمتر نیز می رسد.

  • ضربه در دقیقه (BPM)

دریل بتن کن چیست و چکار می کند

تعداد ضربات چکشی در هر دقیقه یا ضربه بر دقیقه از دیگر خصوصیات تعیین‌کننده در هنگام خرید بتن کن به شمار می‌رود. این مشخصه با واحد BPM سنجیده می‌شود و نشان‌دهنده قدرت چکش دستگاه است که در حالت چکشی از اهمیت زیادی برخوردار است.

  • دور بر دقیقه (RPM)

دور بر دقیقه نشان‌دهنده دفعات چرخش موتور در هر دقیقه است که با واحد RPM سنجیده می‌شود. مثلا یک موتور با RPM 3000 یعنی 3000 مرتبه به دور خودش می‌چرخد. در بتن کن این عدد نشان‌دهنده قابلیت دستگاه برای سوراخ کردن مواد مختلف است و معمولا بالاتر بودن آن نشان‌دهنده قدرت بیشتر دستگاه است.

  • اکسسوری ها (مته و قلم)

لوازم جانبی بتن کن

مته‌ها و قلم های مختلفی برای کار با بتن کن در بازار موجود هستند که می‌توانید با توجه به نیازی که دارید یکی از آنها را انتخاب کنید. برخی مته‌ها مخصوص کار با ماده خاصی هستند و یا می‌توانند امکانات مختلفی را برای شما فراهم کنند. برای آشنایی بهتر با انواع مته‌های بتن کن به دیگر مقالات ما مراجعه کنید.

  • ایمنی و راحتی

ایمنی بتن کن

علاوه بر موارد فوق، ایمنی و راحتی کار با دستگاه نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. معیارهای مهم در این زمینه عبارتند از:

  1. قابلیت توقف خودکار: قابلیت توقف خودکار تاثیر به سزایی در ایمنی دستگاه دارد. در مدل هایی که به این ویژگی مجهز هستند، در صورتی که مته به جایی گیر کند دستگاه متوقف می‌شود. این ویژگی علاوه بر تامین ایمنی کاربر، از داغ شدن موتور نیز جلوگیری می‌کند.
  2. قابلیت تنظیم عمق: این ویژگی امکان دریل کردن با عمق دلخواه را برای شما فراهم می‌کند و دقت کار را افزایش می‌دهد.
  3. قابلیت تنظیم سرعت: برخی مدل ها امکان تنظیم سرعت را برای کاربر فراهم می‌کنند که علاوه بر افزایش راحتی کاربر، امکان تنظیم سرعت هنگام کار با مواد مختلف را فراهم کرده و دقت دستگاه را افزایش می‌دهد.
  4. سیستم ضد لرزش: برخی از دستگاه های پیشرفته به سیستم ضد ارتعاش مجهز هستند. بدیهی است این سیستم خستگی کاربر را کاهش داده و کارایی را بالا می‌‌برد.
  5. مجهز بودن به چراغ LED: در برخی مدل ها چراغ های LED در داخل دستگاه تعبیه شده اند که نوک مته را روشن کرده و امکان کار در مناطق تاریک و گوشه‌های تنگ و دور از دسترس را برای کاربر فراهم می‌کنند.
  6. سر و صدای دستگاه: دستگاه های بتن کن ابزار سنگینی هستند که لرزش زیادی دارند؛ به همین دلیل توصیه می‌کنیم اگر برای انتخاب بین چند مدل تردید داشتید، بی‌سر و صداترین و سبکترین مدل را انتخاب کنید.

انتخاب بتن کن بر اساس کاربرد

در قسمت قبل مشخصات فنی مهمی‌ که لازم است هنگام خرید یک بتن کن مدنظر قرار دهید را معرفی کردیم. در این بخش به شما می‌گوییم برای هر کاربردی بهتر است به دنبال چه مشخصاتی باشید.

  • کاربرد خانگی و گاه به گاه

بتن کن شارژی آاگ

اگر تنها گاهی لازم است از دریل برای سوراخ کردن یک قطعه استفاده کنید یا پروژه‌ای دارید که زیاد طول نمی‌کشد، بهتر است به دنبال دستگاهی با ظرفیت کم، انرژی ضربه 3 ژول ، 3000 ضربه در دقیقه، سرعت دورانی RPM 800 و 900 وات توان بگردید.

این مدل ها برای برداشتن کاشی و تراز کردن آجر مناسبند و می‌توانند بتن را به عمق 26 میلیمتر، فولاد را به عمق 13 میلیمتر و چوب را به عمق 40 میلیمتر سوراخ کنند. برای افزایش ایمنی توصیه می‌شود دستگاه حتما به قابلیت توقف خودکار مجهز باشد.

  • کاربرد مداوم

اگر مایلید به طور مرتب از دستگاه برای کارهای تخریبی سبک استفاده کنید یا می‌خواهید بتن آرمه را تا عمق 26 میلیمتر سوراخ کنید یا دیوار را سوراخ کنید، بهتر است مدلی با 4 تا 6 ژول انرژی ضربه، BPM 4300، سرعت دورانی RPM 900 و توانی حدود 1500 وات انتخاب کنید.

دستگاهی با این ویژگیها می‌تواند بتن را تا عمق 32 میلیمتر (بسته به مدل دستگاه)، فولاد را تا عمق 13 میلیمتر و چوب را تا عمق 40 میلیمتر سوراخ کند. بهتر است مدلی را انتخاب کنید که علاوه بر قابلیت خاموشی خودکار، یک دسته ضد ارتعاش نیز داشته باشد.

بتن کن متابو

  • کاربرد طولانی‌مدت و حرفه‌ای

اگر در زمینه ساخت و ساز کار می‌کنید و لازم است مرتبا با مصالح کار کنید یا باید هر روز از دریل در هر دو حالت چکشی و دریل کاری استفاده کنید، باید یک بتن کن حرفه‌ای تهیه کنید. انتخاب شما بستگی به کاربردتان دارد ولی به طور کلی بهتر است مدلی با 8 تا 10 ژول انرژی ضربه، RPM 3000 و توان 1200 وات تهیه کنید. علاوه بر مشخصات فوق، برای استفاده روزانه و طولانی‌مدت بهتر است دستگاه تا حد ممکن سبک باشد و به سیستم ضد لرزش و سرعت متغیر مجهز باشد.

اگر به دنبال قدرت خیلی بیشتر هستید (در حد 20 ژول) بهتر است به سراغ بتن کن ها بروید، ولی در نظر داشته باشید که بتن کن ها بیشتر برای کار تخریب مناسب هستند.

بتن کن دیوالت

سخن پایانی

در این مقاله به بررسی نکات مهمی که لازم است هنگام انتخاب و خرید بتن کن مدنظر قرار دهید، پرداختیم. دیدیم بتن کن انواع مختلفی دارد که هریک برای کاربرد خاصی طراحی شده اند و می‌توانند برای کاربرد خانگی یا حرفه‌ای مورد استفاده قرار بگیرند. همچنین با مشخصات فنی یک بتن کن مطلوب آشنا شدیم و آموختیم چگونه یک دستگاه مناسب برای نیاز خود را انتخاب کنیم. در صورتی که قصد خرید بتن کن یا دیگر ابزارآلات موردنیاز خود را دارید، فروشگاه آچاریست را بررسی کنید و اگر سوالی دارید، با ما تماس بگیرید.

منبع: thisoldhouse.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *