بلاگ, کار با ابزار

آموزش اصول و فوت و فن جوشکاری

فوت و فن جوشکاری

فوت و فن جوشکاری : به اتصال دو قطعه به یکدیگر با استفاده از حرارت جوشکاری می گویند. این کار در موارد متعددی کاربرد دارد و جز جدانشدنی صنایع مختلف می باشد. در این مقاله قصد داریم تا شما با را فوت و فن جوشکاری، انواع اتصال و نیز انواع جوش از نظر میزان نفوذ آن آشنا کنیم، تا بتوانید این کار را به بهترین شکل ممکن انجام دهید. البته نباید از نکات ایمنی هنگام جوشکاری غافل شد. شما می توانید انواع ابزارآلات مرتبط با جوشکاری را از فروشگاه آنلاین آچاریست خریداری کنید.

جوشکاری چیست؟

جوشکاری یک فرآیند ساخت است که در آن دو یا چند قطعه با استفاده از حرارت با یکدیگر تلفیق می شوند. این فرآیند سبب می شود دو قطعه پس از سرد شدن به یکدیگر متصل شوند. جوشکاری معمولا برای اتصال انواع فلزات یا مواد ترموپلاستیک مورد استفاده قرار می گیرد. عمده ترین جوش ها با الکترود صورت می گیرد که در اسکلت ساختمان ها و یا مصارف ساده از آن استفاده می شود و اینکار توسط دستگاه های جوش اینورتر یا سیم پیچ صورت می گیرد.

برخی مواقع ماده دیگری نیز برای برای راحتتر شدن اتصال به فرایند جوشکاری اضافه می شود. این ماده معمولا به نام فیلر شناخته می شود. فیلر ها ممکن است به فرم الکترود، سیم و… ساخته شده و به کار بروند و این جوش به نام جوش co2 و جوش ارگون شناخته می شود و توسط دستگاه های میگ و تیگ انجام می گیرد.

بطور مثال برای آشنایی با جوشکاری آلومینیوم  می توانید مقاله جوشکاری آلومینیوم به روش قوسی را مطالعه کنید.

این مواد معمولا با ساختاری مشابه ماده اصلی انتخاب می شوند تا نتیجه کار یک جوش همگن باشد. لازم به ذکر است در برخی موارد -مثلا جوش آهن ریخته گری- فیلر از جنسی کاملا متفاوت و با خصوصیات ساختاری کاملا متفاوت انتخاب می شود که در این حالت نتیجه کار یک جوش ناهمگن است.

جوشکاری چگونه انجام می شود؟

جوشکاری چیست؟

اتصال فلزات برخلاف لحیم کاری که در آن فلز پایه ذوب نمی شود، جوشکاری در دمای بسیار بالا انجام می شود و در آن قسمتی از ماده پایه ذوب می شود. گرمای زیاد، دمای بالا و به دنبال آن ذوب شدن ماده باعث ایجاد یک حوضچه از مواد مذاب می شود که وقتی سرد می شود یک اتصال محکم و قوی ایجاد می کند. عمل جوشکاری معمولا با اضافه کردن یک ماده فیلر انجام می شود. ممکن است در حین فرآیند جوشکاری از یک گاز محافظ نیز برای محافظت از فیلر و مواد مذاب در برابر آلودگی یا اکسید شدن استفاده شود.

انواع مختلف جوشکاری بر اساس نحوه قرارگیری قطعات جوشکاری ممکن است به شکل های گوناگون (از نظر قرارگیری دو قطعه کنار هم) انجام شود. رایجترین حالت های قرارگیری قطعات کنار هم عبارتند از:

  • اتصال لب به لب

اتصال لب به لب جوشکاری

در این حالت لبه یا انتهای دو قطعه با زاویه 135 تا 180 درجه در کنار یکدیگر قرار می گیرند؛ سپس جوشکاری انجام شده و قطعات به یکدیگر متصل می شوند.

  • اتصال T

اتصال t یا عمود در جوشکاری

همانطور که در شکل دیده می شود، در این حالت جوشکاری انتهای یک قطعه با زاویه 5 تا 90 درجه روی قطعه دیگر قرار گرفته و اتصال صورت می گیرد.

  • اتصال گونیا

اتصال گونیا در جوشکاری

در این نوع اتصال لبه یا انتهای دو قطعه با زاویه 30 تا 135 درجه کنار یکدیگر قرار گرفته و جوشکاری انجام می شود.

  • اتصال پیشانی

اتصال پیشانی در جوشکاری

در این حالت مطابق شکل لبه دو قطعه با زاویه 0 تا 30 درجه در کنار یکدیگر قرار گرفته و جوش انجام می شود.

  • اتصال صلیبی

اتصال صلیبی در جوشکاری

مطابق شکل در این حالت دو قطعه صاف هم راستا با یکدیگر و با زاویه 90 درجه نسبت به قطعه سوم قرار می گیرند؛ سپس جوشکاری انجام شده و سه قطعه به یکدیگر متصل می شوند.

  • اتصال پوششی یا joint lap

اتصال پوششی در جوشکاری

در این حالت دو قطعه با زاویهای بین 0 تا 5 درجه روی هم قرار می گیرند به طوری که قسمتی از آنها با یکدیگر همپوشانی داشته باشد؛ سپس جوشکاری انجام شده و اتصال صورت می گیرد.

انواع جوش از نظر میزان نفوذ

میزان نفوذ جوش یکی از پر اهمیت ترین بخش های کار است. نفوذ کامل و نفوذ نسبی وابسطه به پروژه و متریالی است که با آن سر و کار داریم. در این بخش شما را با انواع میزان جوش مانند نسبی و کامل آشنا می کنیم.

  • جوش با نفوذ کامل

جوش با نفوذ کامل

در این حالت جوش عمق نفوذ زیادی دارد و کاملا محل اتصال را پر می کند یا به طور ساده تر جوش درون قطعه زیاد وارد می شود.

امروزه در دستگاه های جوش اینورتر قابلیتی وجود دارد و به نام force arc شناخته می شود و به شما این امکان را می دهد که توسط یک ولوم مقدار نفوذ جوش را تنظیم کنید. همچنین برای نفوذ بیشتر که در برخی صنایع لازم است الکترود هایی ساخته شده به الکترود نفوذی معروف هستند.

  • جوش با نفوذ نسبی

جوش با نفوذ نسبی

در این حالت جوش عمق نفوذ کمتری دارد و مقدار ماده جوش در آن کمتر از حالت قبلی است.

یک جوش کامل از اجزای مختلفی تشکیل شده است که عبارتند از:

  1. فلز والد: فلز والد یا مبنا قطع های است که قرار است توسط فرآیند جوشکاری به یک قطعه دیگر متصل شود.
  2. فلز فیلر: فیلر در حین جوشکاری به فرآیند اضافه می شود و پس از ترکیب با مواد مذاب، محل جوش را پر می کند. هر یک از این روشها برای نیل به هدف خاصی طراحی شده اند که پرداختن به تمامی آنها از حوصله این مطلب خارج است. به همین دلیل در مقاله دیگری به معرفی انواع روش های جوشکاری می پردازیم.

برای آشنایی بیشتر و شناخت دستگاه های مختلف مقاله خرید دستگاه جوش، کدام معیارها و نکات اهمیت دارند؟ را مطالعه کنید.

سخن پایانی

همانگونه که گفته شد، جوشکاری روشی برای اتصال قطعات به یکدیگر از طریق حرارت می باشد. اتصال قطعات به یکدیگر به روش های مختلفی انجام می شود که در این مقاله با انواع اتصالات در جوشکاری آشنا شدید. همچنین انواع مختلفی از جوش از نظر میزان نفوذ وجود دارد که در این مقاله به طور کامل به شرح آن پرداخته شده است. فروشگاه اینترنتی آچاریست به ارائه ی انواع ابزارآلات مربوط به جوشکاری می پردازد و شما می توانید از طریق این فروشگاه به خرید بهترین و باکیفیت ترین دستگاه های جوش بپردازید.

برگرفته از: twi-global.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *